fbpx

Kako primate u svom životu? Umijete li primiti ili ste rezervirani u primanju? Kako primate podršku drugih osoba, imate li percepcijski filtar procjene koji destruira visoku vibraciju primanja? Imate li stav prema primanju: ja trebam/zahtijevam primiti, infantilni stav koji vas deklarira kao osobu koja je ostala zatočena u specifičnom mentalnom obrascu malog djeteta kojeg počesto prate temper tantrum emocionalna stanja? Sve su to momenti koji utječu na receptivnost i razinu virtuoznosti primanja.

Činjenica jest da je uvriježeno primati, no počesto se dogodi da u životu želite primati, ali vam svakodnevne situacije svjedoče da ne primate ili primate sa zadrškom, od ljubavi, zadovoljstva, dodira, novca…

Kod o tome kako primate i jeste li receptivni postati virtuoz primanja pohranjen je u vašem podsvjesnom programu koji je kreiran u ranoj životnoj dobi i repliciran, za vašu svijest potvrđen, nizom životnih iskustava.

Podsvjesni program primanja utječe na način na koji primate, što želite a što ne želite primiti, koliko ste receptivni za primanje… sadrži čak i emotivne, kognitivne, semantičke, vizualne, auditivne i ine okidače na koje ćete reagirati i koji znatno usmjeravaju vaš proces primanja.

Što to točno znači?

U praksi to znači da, ako je vaš sustav naučio primiti ljubav uz određenu vrstu tenzije, tada će tijek primanja ljubavi prožimati tenzija. Upravo iz ovog koncepta izvire uzrečica ljubav boli ili za ljubav se treba boriti… Ili, pak, primati možete pažnju samo od osobe koja je, primjerice, usklađena s određenim vizualnim okvirom koji je pohranjen u vašem podsvjesnom programu. Što, naravno, nije univerzalna istina jer ljubav ima znatno širi kontekst od onog što mu je pripisuje samo fragment vašega programiranog podsvjesnog uma.

Svakom svojom akcijom svjesnog ili barem svjesnijeg primanja produbljujete virtuoznost primanja. Time se usklađujete sa svojom originalnom prirodom i bivate svjesniji da na proces primanja sami utječete. Kako biste pokrenuli akcije svjesnog primanja valja promijeniti obrasce ponašanja i transformirati podsvjesne programe jer se time usklađujete na obilje koje je utkano u kod vaše originalne prirode.

Dubinski kod primanja u sebi sadržava i davanje jer primanjem podržavate, tj. prihvaćate i osobu od koje ste primili primjerice dodir, što u intimnom odnosu posebno dolazi do izražaja. Vaš partner/partnerica u trenutku kada vas zagrli točno zna je li ili nije dobrodošao/la, barem na dubljoj podsvjesnoj razini, što može ignorirati ili prihvatiti trenutačno stanje. Partneri koji njeguju odnos i svjesnu ekspanziju razumiju te otvoreno komuniciraju zbog čega primanje dodira u nekom trenutku nije dobrodošlo, razumiju dubinu i kontekst te svjesnije pristupaju procesu davanja i primanja. Dodir može biti dobrodošao iz različitih razloga, izvorno, bez distorzija ili kroz program koji kaže da niste sigurni pa vam treba zaštita i pažnja. Razne su mogućnosti, a na vama je, ako želite, istražiti dubinu koja generira takvu životnu ekspresiju.

Svjesni pristup i razumijevanje te transformacija obrazaca primanja i davanja uvelike oplemene odnose, a kreće se s jednostavnim aplikacijama. Za početak promotrite vlastite obrasce i pokrenite akcije – budite budni, tj. prisutni u interakciji sa svojim partnerom/partnericom te otvorite dublje sfere komunikacije. Pa makar to bilo na način: Oprosti, nisam trenutačno prisutan/prisutna i ne uspijevam usmjeriti pozornost na našu interakciju (što god da radili u tom trenutku); rado bih bio/bila izolirana, bit ću u svom prostoru pa ti se naknadno pridružim… Naravno, komunikacija se produbljuje s međusobnim razumijevanjem da ništa ne uzimate osobno jer to je trenutačno stanje svijesti koje je u danom trenutku malo suženije. Isti princip uz semantičku, kognitivnu i emotivnu prilagodbu primjenjuje se u svim odnosima. Budite kreativni, pokrenite transformaciju procesa primanja i davanja!

Autorica teksta: Ana Hart, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala.

Sugestija: proučite i tekst Umijeće davanja.