fbpx

Mišići perineuma poznati su drevnim i modernim sustavima znanja, a posebno dobrobiti vježbanja. No, glavno je pitanje kako naučiti um novom iskustvu? 

 

Vježbaju se dobro vidljivi mišići bicepsi, tricespi, „6 packs abs“ (tzv. trbušne pločice), no malo se spominju mišići perineuma koji su iznimno bitni za ljudski sustav. Važnost održavanja tijela zdravim kroz tjelovježbu opće poznat je pristup i uglavnom je fokus od kardiovaskularnih vježbi do posebno prilagođenih treninga za povećanje mišićne mase.

 

Perineum

Perineum je sustav mekih tkiva (koža, mišići, fascia) koji zatvara izlaz iz šupljine male zdjelice (pelvis) koji pridržavaju kompletan urogenitalni sustav ljudskog tijela. Utječe i na statiku kralježnice, posebno donjeg lumbalnog dijela, osnažuje spolno-seksualne funkcije, od vlažnosti i senzibiliziranosti vaginalnog stupa do produžavanja spolnog čina.

 

Disbalans i slaba vitalnost mišića perineuma dovodi do poremećaja u procesu mokrenja, tzv, urinarne inkontinencije, od slabog istjecanja urina prilikom manjih naprezanja, primjerice, kašljanja, pa do većih naprezanja koja uključuju i sportska naprezanja pa sve do serioznijih oblika nekontroliranog istjecanja urina. Ujedno slabiji mišići perineuma dovode i do poremećaja procesa defekacije, odnosno analno-rektalne inkontinencije – nemogućnosti kontroliranja stolice pa čak i do prolapsa, ispadanja ili spuštanja dijela organa iz svog prirodnog položaja, primjerice, maternice, rodnice, sluznice anusa…

 

Kegelove vježbe

Vitalnost mišića perineuma je iznimno bitna sa zdravstvenog stajališta i svi medicinski sustavi savjetuju vježbanje mišića tzv. Kegelovim vježbama nazvane po ginekologu dr. Arnoldu Kegelu. Jedan od validnijih izvora informacija učinka vježbanja mišića perineuma (mišića donje zdjelice, pelvisa), utemeljenih na sustavnim istraživanjima dobrobiti izvođenja vježbi za žene i muškarce, je i Mayo Klinika iz SAD-a. Bitno je pritom naglasiti da vježbanje mišića perineuma, pažljivo izvedenim kontrakcijama, ima važnu ulogu jer utječu i na kompletnu energetiku ljudskog sustava.

 

Zbog čega se počesto odustaje od vježbanja mišića perineuma?

 

Dva su osnovna razloga zbog čega se odustaje od vježbanja mišića perineuma, jedan je energetski, a drugi presudan je mentalni, podsvjesni.

 

Mentalni aspekt

Prvi impuls koji se šalje iz područja mišića perineuma kroz živčani sustav prema mozgu tumači se kroz prizmu vlastitog, naučenog poimanja seksualnosti, primarno kao fizički aspekt spolnog čina i na toj informaciji kognitivni aspekt završava. Osnovne informacije kroz koje ste učeni o seksualnosti i spolnosti definirali su vaš podsvjesni program kroz koji sagledavate područje mišića perineuma i vlastitog spolnog sustava. Šire kada primjećujete iznimne dobrobiti sustava s kojim raspolažete ili uže, ograničavajuće korištenje raspoloživih resursa.

 

To znači, kada krenete vježbati mišiće perineuma može vam se dogoditi da, primjerice, imate snažnu seksualnu senzaciju ili pak naprosto imate otpore zbog mentalnih blokada povezanih sa seksualnošću. Valja naglasiti da osnovni mentalni program povezan sa seksualnošću i spolnošću pohranjen u vašoj podsvijesti može, između ostaloga, sadržavati i izniman kod toksičnog srama. Sram može ograničavajuće djelovati na razumijevanje dobrobiti vašeg spolnog sustava te koje je akcije bitno pokrenuti kako bi kvalitetno koristili resurse s kojima raspolažete.

 

Različita su poimanja seksualnosti i spolnosti kod svakoga no osnova je istražiti vlastite podsvjesne programe kako biste generirali brojne dobrobiti koje vam donosi svjesnost o ovom području. Spolni sustav je dio vas, isto kao i vaše ruke ili noge koje koristite za hodanje, trčanje.. i dubinska znanja o vlastitom spolnom sustavu mogu vam biti na dobrobit na više razina.

 

Energetski aspekt

Drugi aspekt je energetski tj. shvaćanja energetskog tijeka u vašem sustavu. Prilikom vježbanja mišića perineuma ciljanim kontrakcijama podižete razinu energije u tijelu te sama praksa djeluje na cijeli sustav revitalizirajuće. No, iznenadni snažan tijek energije može potaknuti otpore uslijed ograničavajućih mentalnih programa jer se sustav nije naučio propustiti snažan energetski tijek iz raznih razloga. Bitno je znati cirkulirati novonastali energetski tijek kroz sustav tj. naučiti um da prihvati novi, revitalizirajući tijek energije.

 

Vježbanje mišića perineuma i utjecaj na energetiku sustava dobro je poznato i drevnim sustavima znanja, od yoge, taoizma pa sve do disciplina istočnjačkih borilačkih vještina. Počesto se savjetuju iteracije kontrakcija mišića perineuma kroz sve sustave edukcija i svjesnosti o seksualnosti i spolnosti, kako od osnovnog poimanja vlastitog spolnog sustava pa sve do ciljanih praksi za primjerice, produženje spolnog čina.

 

Pozornost i disanje

Jedan od cjelovitijih drevnih sustava kojem je, između ostalog, osnova kultiviranje i pokretanje energije u sustavu jest taoizam koji mišiće perineuma naziva i Gate of Life and Death, tj. vrata života i smrti. Vježbe mišiće perineuma baza su taostičkih praksi u procesu transformacije Ching iliti Jing (primarno percipirane kao seksualne energije iako u širem kontekstu obuhvaća šire fizičke aspekte) u Chi, vitalnu energiju što posljedično utječe i na širenje Shen, duhovne energije, tj. širenja vaše svjesnosti što obuhvaća, između ostalog, i intuiciju, kogniciju, logiku, volju. Ching se prema taoizmu nalazi u području donjeg dijela trbuha ili donjeg Dantiana (energetskog centra) te se podiže u područje srednjeg Dantiana (područje srca i prsnog koša) kojem je osnova Chi vitalnija energija koja se dalje kultivira u Shen u gornjem Dantianu, području glave.

 

Kada se energija u tijelu pokrene tada senzacije prilikom kontrakcija mišića perineuma mogu biti iznimno snažne, a dobrobiti na razini energetike su mnogobrojne. No bitno je uskladiti dva ključna momenta koja utječu na integraciju novog iskustva, a to su disanje i vaša pozornost kako bi vaš um naučili da područje perineuma ima širi kontekst. Razumijevanje dobrobiti prakse kontrakcije mišića perinuema posljedično utječe i na stvaranje novog mentalnog programa koji šire sagledava vlastiti sustav s kojim raspolaže.

 

 

Kako otkriti gdje se nalaze mišići perineuma?

 

Sveprisutne su informacije kako detektirati gdje se nalaze mišići perineuma. Dovoljno je samo tijekom uriniranja zaustaviti proces i upravo ti mišići koji zaustavljaju tijek urina su mišiči perineuma. U području male zdjelice (pelvis minor) na svim ćete dostupnim fotografijama uočiti oblik romba, simboličan dijamant. Može se slobodno kazati da dijamantne dobrobiti područja mišića perineuma valja integrirati. Kod žena se nalaze od područja vagine pa do anusa, a kod muškaraca od skrotuma (mošnji) do anusa. Razgraničavaju se na prednje (oko spolnog organa) i stražnje (područje anusa) mišiće perineuma.

 

 

Kako naučiti um da prihvati novo iskustvo vježbanja mišića perinuma?

 

Prije nego krenete na bilo koje vježbe koje uključuju mišiće perineuma, od Kegelovih do praksi kontrahiranja mišića za pokretanje energije u tijelu bitno je naučiti um na novo iskustvo. Da bi bilo koji mišić radio, potrebno je uključiti i tzv. mentalne mišiće jer u protivnom od praksi brzo odustajete iz raznih razloga, nema se vremena, nema efekta… No malo koji sustav objašnjava zbog čega se odustaje od prakse vježbanje mišića perineuma.

Kada ste ustanovili gdje se nalaze mišići perineuma tada krećete s praksom učenja uma novom iskustvu koje ima šire dobrobiti za vaš sustav.

Praksa:
  1. Legnite na leđa, bitno je da vam je tijelu ugodno. Možete samo za ovu praksu učenja uma na novo iskustvo lagano svinuti koljena da vam stopala dodiruju prostirku. Ova pozicija će vam olakšati i inicijalnu cirkulaciju energije kroz tijelo. Ispod koljena i sa strana možete staviti i pomagače (jastuke) jer je cilj da vašem tijelu bude maksimalno ugodno. Nakon par dana radite praksu ispruženih nogu i ravnih leđa radi sustavnijeg energetskog tijeka.
  2. Opustite tijelo i lagano promatrajte svoj dah koji vam se prirodno, jednostavno i bez napora produbljuje kada vam je pozornost na dahu. Udah i izdah je primarno na nos, no u prvim trenutcima opuštanja tijela možete udahnuti snažnije na nos i izdahnuti na usta. I dalje nastavljate nježnije disati na nos. Pritom pratite udah i izdah te što se zbiva u tijelu.
  3. Kada se osjećate opušteno i pozornost vam je stabilna na dahu tj. pratite svjesno što se zbiva, krenite s kontrakcijama mišića perineuma. Udahnite dublje, nježno i paralelno kontrahirajte, stegnite mišiće perineuma, zadržite kontrakciju i dah na par sekundi (do trenutka do kad vam je ugodno) i paralelno s izdisajem lagano opuštajte mišiće perineuma. Opustite tijelo i promotrite što se zbiva. Dišite slobodno, udah i izdah na nos. Ako osjetite potrebu možete izdahnuti na usta. Nakon par trenutaka kada je vaš svjesni um procesuirao informaciju što se točno zbiva u području perineuma napravite drugu kontrakciju s uzdahom i zadržavanjem daha pa lagano opustite mišiće perineuma s izdahom. Promotrite što se zbiva. Nakon toga napravite još jednu kontrakciju uz pažljivu pratnju daha. Opustite i pratite što se zbiva. Ako osjetite snažne vibracije možete slobodno podignuti područje bokova i donjeg dijela trbuha od prostirke i lagano zanjihati područje bokova na lijevo i desno da vam je lakše cirkulirati energiju kroz tijelo. U slučaju da osjetite snažnu seksualnu reakciju tada je potrebno iza svake kontrakcije dublje disati i propustiti energiju jer je cilj prakse transformacija inicijalnog seksualnog impulsa pa čak i prestati s kontrakcijama ukoliko ni s dahom ne uspijevate procesuirati seksualni impuls.

 

Praksa i sustavnost

Nakon tri kontrakcije i dalje dišite pa u svom ritmu još napravite sedam ciklusa po tri ciljane kontrakcije da vaš svjesni um dobije znanje što se zbiva u sustavu. Između svakog ciklusa po tri kontrakcije možete izmasirati područje donjeg dijela trbuha, prepona, natkoljenica, gluteusa i bubrega kako bi podržali cirkulaciju energije u tijelu. Naravno, u prvim danima napravite bar jedan ciklus po tri kontrakcije, za početak te povećavajte svakim danom cikluse. Praksu je poželjno u prvim danima raditi ujutro, nakon prvog pražnjenja mjehura. Iznimno bitno je da je mjehur lagan tj. da ne osjetite opterećenje tijekom vježbe.

 

Radite praksu sustavno i kada ste svjesni da ste integrirali novo iskustvo možete krenuti i na ostale prakse vježbanja mišića perineuma, od manje dinamičnih praksi gdje spadaju i Kegeleove vježbe do dinamičnijih mini, brzih kontrakcija koje možete prakticirati kad god poželite. Primjerice, ako se osjećate malaksalo, imate manjak motivacije, primarno sjedite na poslu, čekate u redu na bankomatu, dok hodate… Brojne su mogućnosti no za početak je bitno naučiti um novom iskustvu kako bi kasnije mogli prakticirati različite dinamike vježbanje mišića perinuema s raznim namjenama.

 

 

Dobrobiti prakse vježbanja područja perineuma

 

Dobrobiti vježbanja mišića perineuma su mnogobrojne, od pokretanja energije u tijelu, do preveniranja inkontinentnih tegoba i naravno poboljšanja spolno-seksualne funkcije. Toplo se preporučaju muškarcima jer, između ostalog, blagonaklono utječu na vitalnost prostate, poboljšanje erektilne funkcije, sprečavanja preuranjene ejakulacije, itd. Za sve žene nakon poroda i tijekom poroda mišiće perineuma je potrebno vježbati uz liječničku suglasnost.  Vježbe mišića perineuma osiguravaju majčinom sustavu prilagodbu porodu te da se tijelo brže revitalizira nakon poroda. Svim ženama u menopauzi ili koje imaju tegobe smanjene vlažnosti vaginalnog stupa vježbe su na dobrobit jer se, između ostalog, potiče protok krvi, time se prirodno povećava vlažnost i lubrikacija. Ciljana praksa kontrahiranja mišića perineuma utječe i na senzibilizaciju vaginalnog stupa te intenzivniji doživljaj spolnog čina.

 

Konzultacije uz praksu

Praksu vježbanja mišića perineuma savjetuje se provoditi uz prethodni dogovor s liječnikom ako imate prostatitis (upalne procese u području prostate) ili bilo kakav upalni proces u području spolnog sustava te bilo kakvu aktivnu terapiju. U slučajevima hipertenzije, povišenog krvnog pritiska i srčanih aritmija uz prethodnu suglasnost vašeg liječnika, vježbe mišića perineuma izvodite u laganijem ritmu sa znatno većim razmacima između kontrakcija i kraćim ponavljanjima koje mogu biti savjetovane da se izvode i u pratnji medicinskog stručnjaka.

 

U slučaju prolapsa, primjerice uterusa (maternice) u području spolnog sustava tada valja uključiti i vježbanje mišića donjeg trbuha koje trebaju slijediti nakon vježbanja mišića perineuma. Isto s punom pažnjom, lagano provodite kontrakcije mišića donjeg trbuha usklađeno s dahom. No i za vitalnost cijelog područja male zdjelice i spolnog sustava uz mišiće perineuma uključite i vježbanje mišića donjeg trbuha. Za praksu vježbanja mišića perinuema nikad nije kasno i nema restrikcija u gornjoj dobnoj granici. Budite sam svoj znanstvenik, testirajte učinke izvođenja prakse, propitkujte, prikupite dovoljno informacija i uvjerite se u dobrobiti koje vam generira ova praksa u vašem svakodnevnom životu.

 

Autorica teksta: Ana Hart, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Sva pitanja u vezi dobrobiti i načinima produbljivanja vježbanja mišića perineuma možete joj poslati mailom na design@originalcode.net

 

 

 

Photo: pixabay.com