fbpx

 

Mindfulness i inteligencija tijela jednako MindFit trening spaja znanja o funkcioniranju uma, mindfulness u pokretu i duboku tjelesnu relaksaciju. Trening su dizajnirale Ana Hart i Ivana Song, trenerice za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Trening se održava jednom mjesečno u Zagrebu, a do tada inačica treninga se preselila u virtualni svijet kroz radionicu SOS Izazvani na akciju. 

 

Što je mindfulness i kako pomaže?

Mindfulness je svjesna, objektivna pozornost, kojom možete sagledati realnu situaciju i to bez etiketiranja, pozitivno, negativno, dobro, loše… Takva razina pozornosti osigurava emotivno-mentalni odmak koji omogućuje kvalitetnije sagledavanje životnih situacija, a bez da vas pojedina situacija emotivno i kognitivno apsorbira. Upravo je mindfulness bitan u razumijevanju komunikacije između uma i tijela jer jedno je mentalno naučiti nove informacije, a sasvim drugo je kad se te informacije provedu putem tijela u akcije. Time te informacije postaju integrirana znanja pojedinca što utječe na samopouzdanje, produktivnost, zadovoljstvo, uspjeh, sreću.. Kada se primjenjuje mindfulness, objektivna pozornost bez etiketiranja u svakom trenutku, tada imamo veći prostor djelovanja, a posebno kad se primjenjuje u pokretu, svakodnevnom životu. Time se ekspandira svijest o inteligenciji tijela kako bi se pospješile životne akcije i poduzele upravo one koje vam omogućuju ostvarenje vaših ciljeva.

 

Tijelo – naš medij

Ljudsko tijelo je oduvijek bila tema interesa od znanstvenika do umjetnika, pokušalo ga se razumjeti i sagledati iz svih aspekata, počesto se i fasciniralo pa čak i mistificiralo primarno zbog njegove funkcije i iznimne inteligencije. Složenost ljudskog tjelesnog sustava s 50 do čak 100 milijardi stanica s nevjerojatnim sposobnostima istinsko je čudo složeno u jednu jedinstvenu cjelinu koju valja sagledati i iz osobnog kuta jer to je medij kojim se predstavljamo i putujemo kroz život. Komunikacija i prijenos informacija unutar samog tijela, između svake stanice, inspiracija je brojnim znanstvenim disciplinama, kao i komunikacija koju prema van prenosimo u svijet. Što to točno naše tijelo komunicira i kako komunicira najdublje je znanje koje se teoretski i mentalno može naučiti ali kad se tjelesno spozna tada se znanje integrira. Tada znanje postaje sposobnost kojom s lakoćom upravljate.

 

Inteligencija tijela

Danas se tijelo u znanstvenim krugovima naziva te sagledava ako izvanredan biološki stroj koji se održava kroz međusobno ovisne tjelesne sustave i organizirane biokemijske reakcije. Jedan od znanstvenika sklon prezentiranju ljudskog tijela kao biološki stroja je i dr. Michio Kaku, među najcjenjenijim  znanstvenicima današnjice, koji kaže da svakog dana naše tijelo proizvodi više novih stanica nego što ima atoma u svemiru. Što je zapravo i baza tjelesne inteligencije te njegove revitalizacije i regeneracije. A razumijevanje inteligencije tijela pospješuje sve ljudske akcije jer ih tijelom provodite. Za svaku akciju potrebna je i mišićna memorija koja omogućuje i olakšava provođenje potrebnih zadataka. Mišićna memorija se stvara učenjem, tj. ponavljanjem određenih pokreta.

 

Tijelo i um

Tijelo i um su u konstantnoj informacijskoj interakciji, manje svjesni, a u potpunosti podsvjesni um kojem je jedan od glavnih zadataka očuvati integritet tijela i održati ga u funkciji. U podsvjesnom umu otisak je ljudskog tijela, a razumijevanjem kako funkcionira podsvijest moguće je razumjeti i uvidjeti komunikaciju između podsvjesnog uma i tijela što je osnova za promjenu i kvalitetnije korištenje mehanizama svjesnog uma. Upravo su zato trenerice spojile i dizajnirale MindFit trening jednako mindfulness i inteligenciju tijela.

Više o mindfulnessu i inteligenciji tijela saznajte i na jedinstvenoj radionici SOS Izazvani na akciju koja obuhvaća 3 webinara, koju vode Ivana Song i Ana Hart, trenerice osobnih i sistemskih potencijala.