fbpx
Kako navigirate kroz život? Svjesni vlastite originalne prirode poput vrhunskih sportaša, aktivno bivajući u zoni originalnih mogućnosti ili..?

Svijet razvoja osobnih i sistemskih potencijala te integracije neograničenih mogućnosti u svakodnevni život prepravljen je raznovrsnim receptima za uspjeh. Počesto su prisutne formule, poput pet koraka do uspjeha, tri učinkovita alata koje trebate integrirati u svakodnevnom životu, sedam navika uspješnih ljudi – niz sličnih preporuka niče svakim danom, a pitanja koja pojedincu ostaju i dalje su kako, na koji način..

Danas je više od trenda prisutan komunikacijski kontekst kroz koji se ističe da možete  ostvariti više od onog što trenutno percipirate, vlastite neograničene potencijale.  I to je činjenično točno, no stvara se gap (raskorak) između onog što kažete i što stvarno iskušavate. Složit ćete se sigurno da ne poznate u svom okružju osobu koja u ovom svijetu ne želi živjeti život punim plućima, ispunjeno, sretno i zadovoljno no poželjno je napraviti ciljanu Gap analizu kako bi znali gdje ste.

Iskustva pokazuju da jednostavna vizualizacija afirmativne promjene u životu, čemu ljudski rod teži, poput, uživati u ispunjenom intimnom ozračju s partnerom/icom, izraziti vlastitu kreativnost kroz radne aktivnosti koje vas uveseljavaju… i dalje vas ostavljaju na iskazanoj, vizualiziranoj formi, a manje na praktičnom, proživljenom iskustvu.

Razlog zbog kojeg se vaše verbalizirane i neverbalizirane čežnje razlikuju od svakodnevnih doživljaja očituje se činjenici da vaš trenutni mentalni web (mentalna mreža) na najdubljoj podsvjesnoj razini ne podržava iskustva koja vam omogućuju doživljavanje vaših originalnih potencijala. Naprosto ih vaša trenutna mentalna struktura ne može dešifrirati kao iskustva vaše originalne prirode.

 

Kako možete testirati u praksi podržava li vaša trenutno aktivna mentalna mreža iskušavanje originalnih potencijala?

Test je jako jednostavan. Prvenstveno sagledajte prema čemu je usmjerena vaša pažnja tokom dana? Kako izgleda vaša doživljajna bilanca, gledate li sve pozitivno ili krajnje negativno, ovisi li vaš doživljaj sreće o pozitivnom ili negativnom ishodu ili pak o tome kako vas doživljava vaša okolina? Radite li u svom životu digresije ili pak odgađate sebe od sebe, primjerice, kad zaradim dovoljno bit ću sretan/na, kada se uselim u novi stan, bit ću zadovoljan/na… Možete li u sagledavanju vaših životnih iskustava biti u ravnoteži jer iz pozicije balansa možete generirati i doživljajno iskusiti realizaciju originalnih potencijala?

Kad ste u ravnoteži i činjenično svjesni trenutne pozicije u kojoj se nalazite tada ste u zoni gdje možete aktivirati doživljaj vlastitih originalnih potencijala, tada je jednostavno vaša mentalna mreža podešena da dešifrira, čita tj. tumači originalnost. U protivnom, kada ste u doživljaju primarno negativno ili krajnje pozitivno tada kategorizirate doživljaj dobro ili loše gdje jedno iznimno podržavate, a drugo značajno odbijate. Time u svom sustavu stvarate ovisnost o ishodu kao vanjskom faktoru koji utječe na umanjenje doživljaja vaše originalne prirode. Niste u mogućnosti sagledati da originalnost potječe od vas što ograničava doživljaj vlastite originalne prirode.

Plastičan primjer navedenog bi se mogao slikovito prikazati kroz jedan realiziran zadatak na poslu. Realizirali ste jednu aktivnost na svom poslu, pritom je u procesu realizacije bilo također i prilika za širenje znanja koje ste primarno dešifrirali kao greške u koracima oko kojih je vaša misaona forma stvorila priču i vi doživljaj uspjeha specifičnog zadatka primarno gledate negativno što umanjuje doživljaj vaše originalne prirode. Uz to vlastiti uspjeh tumačite i ovisno o tumačenju vaše okoline tj. kako vas ocjenjuju u radnom okružju što utječe, između ostaloga, i na vaše samopouzdanje. Slična je dinamika i kroz sagledavanje iskustva kroz pozitivnu sliku svijeta samo je ova situacija manje učestala od negativnog sagledavanja svijeta.

Činjenica jest da svijet možete sagledati pozitivno, negativno ili uravnoteženo gdje ste svjesni vlastitih unutarnjih pozicija pa ćete primjerice ako vam je cilj napredovati u karijeri biti svjesni da trenutno možda ne raspolažete sa svim alatima za sljedeći korak u karijeri i bez traumatskog doživljaja postojeće situacije poduzet ćete akcije koje će vam osigurati ostvarenje željenog cilja. Pritom ćete biti svjesni da možete ostvariti cilj i ostvarenje definiranog cilja neće uvjetovati vaš doživljaj originalne prirode jer ste svjesni vlastite pozicije originalnosti, ma kakva god ona trenutno bila percipirana s vaše strane. I upravo u toj činjenici se očituje i rješenje. Naime, svijest o vlastitoj originalnosti ima tendenciju ekspanzije, i to korak po korak. A prvi korak je činjenično i uravnoteženo sagledavanje trenutne pozicije iz koje možete generirati nove akcije i iskustva.

 

Coaching – kompas za životne promjene

U slučajevima kada niste u mogućnosti uravnoteženo sagledati trenutnu poziciju i svijest o vlastitoj originalnoj prirodi tada je dobar alat za sagledavanje vlastitih životnih pozicija i mogućnosti metodologija coachinga te shodno tome i ostvarenje zacrtanih ciljeva.

Coaching kao metodologija razvoja osobnih i sistemskih (timovi, tvrtke, institucije..) potencijala datira još od 18. stoljeća, a danas prožima sve sfere života, od ciljeva za razvoj poslovne karijere do ostvarenja podražavajućeg intimnog okružja. Primarno je terminski bila vezana za sportski svijet gdje se i danas aktivno i sustavno primjenjuje što se očituje i kroz sportske rezultate. Čak štoviše danas je u svijetu vrhunskog sporta nezamisliv trening bez podrške coacha koji shvaća da fizička kondicija itekako ovisi o mentalnim strukturama pojedinca te upravo ovo područje posebno obrađuju.

Eklatantan primjer sportskog coahca je i Phil Jackson koji je osvojio čak jedanaest NBA liga, a trenirao je Chicago Bullse te je isticao da je potrebno razviti i mišiće uma kako bi se sportaši mogli kvalitetnije fokusirati koristeći samo one resurse koji su im potrebni za ostvarenje cilja. I to bez digresija i brojnih, suvišnih misaonih formi koje ih mogu udaljiti od cilja. Inspiracija mu je bila i knjiga Zen mind, Beginnner’s Mind (Zen um, Početnički um).

Coach u slučaju kada prati jednog sportaša zajednički sa sportašem planira njegov razvoj i ciljano se dogovaraju akcije kako bi sportaš primarno bio svjestan da može učinkovito proširiti svoje kapacitete, premašiti sve svoje dosadašnje rezultate i biti svjestan vlastite originalne prirode.  U ovom slučaju je naglasak na objektivno sagledavanje trenutne pozicije i mogućnosti koje se u datom momentu mogu ostvariti. Pa se korak po korak širi zona ostvarenje mogućnosti koja je dalekosežna. I to svjesno, sve akcije i rezultati, primarno ovise o samom sportašu, koji uz podršku coacha ima svijest i odgovornost o vlastitom utjecaju te zna kako aktivirati, tj. biti i djelovati iz zone originalnih mogućnosti.

Ukratko, coaching je metodologija koja omogućuje objektivno sagledavanje svih životnih stanja i osigurava učinkovitu transformaciju za pokretanje dubinskih životnih promjena i ostvarenje postavljenih ciljeva, a može se jednostavno objasniti kroz izreku Alberta Einsteina koji kaže da Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

Upravo se u coaching procesu pomičite iz trenutno zaslijepljene, subjektivne percepcije u zonu osvještavanja pozicije iz koje objektivno i samostalno rješavate bilo koju životnu situaciju svjesni vlastitog mentalnog weba, vaše podsvijesti koja ma kako god djelovala primarno smatra da djeluje na vašu dobrobit. Koristeći alat coachinga reprogramirate doživljaj dobrobiti unutar vaših podsvjesnih programa i podešavate mentalni web na mogućnosti i ostvarenje životnih ciljeva.

Coach je u procesu mentor i medijator koji vam je na podršku time što vam služi poput kompasa za navigaciju da vam svijest bude fokusirana na put promjene, tj. da držite poziciju ravnoteže i objektivnog sagledavanja situacije i pratećih rješenja. No rješenja i akcije sami pokrećete svjesni unutarnjeg motivatora, vašeg originalnog ja, što utječe na produktivnost, svijest o samopouzdanju, doživljaj svijeta kroz radost, sreću, zadovoljstvo… općenito o doživljaju i izražavanju vlastite originalne prirode.

Autorica teksta: Ana Hart, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Sva pitanja u vezi dobrobiti procesa coachinga i rezervacije termina možete joj poslati mailom na design@originalcode.net

 

 

Photo by Valentin Antonucci from Pexels